Személyes találkozó – “B” komponens

Rimaszombati testvériskola meglátogatása

2019. október 21-22-23.

1. nap

Tanulóink pontosan megérkeztek az iskola elé a kért időpontra. Az utazás zökkenőmentesen zajlott.

Első állomásunk Szklabonya volt, ahol a Mikszáth-múzeumot tekintettünk meg. Az idős tárlatvezető úr, számtalan személyes élménnyel átszőtt, egyedi ismertetőt mondott diákjainknak Mikszáth Kálmán egykori lakóhelyéről, az íróról és családjáról. Utunkat ezután Kékkőre vettük, ahol a kellemes őszi időjárásnak köszönhetően bőven volt időnk a vár körbebarangolására, valamint a Szent Anna kápolnát is megnéztük. Ezután a Kálvária dombra mentünk fel, ahonnan csodálatos őszi látkép tárult elénk a környező hegyekről.

Az esti órákban megérkeztünk a hotelbe, ahol finom vacsora és készséges, barátságos személyzet várt és fogadott bennünket. Külön köszönet nekik, hogy a három nap során lesték minden kívánságukat.

2. nap

A finom reggeli után a városközpontba indultunk, először a Múzsák Háza felé, majd a Blaha Lujza szobrot tekintettük meg, végül a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolába látogattunk el. Nagyon sok hasznos információt tudtunk meg igazgatóhelyettes asszonytól a szlovák és az külhoni magyar oktatásról az iskoláról és környékről. Miután a két iskola kölcsönösen bemutatkozott, rövid beszélgetésbe kezdtek a diákok. Ezt követően a Szádelő völgybe indultunk, ahol csodaszép erdei túrát tettünk az őszi erdőben, magas sziklák és csordogáló csermelyek mentén. Az esti órákban kellemesen elfáradva, szintén finom vacsora elfogyasztása után mindenki korán lepihenhetett.

3.nap

A bőséges és ízletes reggeli után a betléri Andrássy-kastély megtekintése következett. A hosszabb utazás után a kastély szökőkutakkal bővelkedő csodaszép kertje ejtett ámulatba bennünket. Az egy órás tárlatvezetés magyar nyelven zajlott és gyorsan eltelt. A kastély termeiben tett látogatás során időutazáson érezhettük magunkat, a nagyrészt eredeti 1700-as, 1800-as évekből származó bútorokkal, berendezési tárgyakkal, műtárgyakkal, festményekkel berendezett szobákban alapos képet kaptunk az Andrássyak főúri mindennapjairól. A bútorok zömét a XIX. század eleji angol empire és a XVIII. század végi bécsi klasszicista stílus határozza meg, de láthattunk régebbi, gótikus és reneszánsz stílusú asztalokat is. Emellett gazdag a fegyvertörténeti kiállítást is a középkortól a XIX. századig. A festmények között Feszty Árpád, Lotz Károly, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Madarász Viktor művei is megtalálhatók. A kastély egyik leghíresebb látványossága a nagy központi könyvtár. A kastély könyvtárát 1790-ben Andrássy Lipót alapította, állománya mintegy 20 ezer kötet, főleg a XV.-XIX.  századokból származó 15 nyelven íródott hittudományi, történelmi, földrajzi és filozófiai mű. Betekinthettünk az Andrássyak életébe, megismerhettük a család jelentős személyiségeit, munkásságukat. Érdekesek voltak a család által összegyűjtött különböző egzotikus tárgyak is, a vadásztrófeák, de a több ezer éves egyiptomi múmia is. Hatalmas élményt jelentett diákjainknak a látogatás.

Innen az utunk Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumához vezetett Krasznahorkaváraljára. A tárlatvezető hölgy elmondta, hogy Gróf Andrássy Dénes (1835-1913), a krasznahorkavárlajai mauzóleum építtetője, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt. Az ifjú gróf a 19. század 60-as éveinek elején, bécsi tanulmányainak idején, ismerkedett meg későbbi feleségével. Nem voltak gyermekeik, de más gyermekeknek, árváknak, özvegyeknek, idős és szegény embereknek adományokkal segítettek. Korabeli források arról tanúskodnak, hogy sok adomány kezdeményezője Franciska volt, halála után azonban Dénes jótékonysága még erőteljesebbé vált, továbbra is elhunyt felesége nevében. Feleségének egy nagyszabású, önálló kriptát építtetett, amelyben ő is ott nyugszik az oldalán. Vagyonából több millió koronát áldozott iskolák, kórházak, árvaházak, szegényházak, múzeumok építésére.

Hazaérve minden diák élményekkel telve elmondta, nagyon jól érezte magát és újra visszamenne.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.