Előadás: Nehéz szociális helyzetben lévő csoportok – Kiss László

2019. szeptember 18-án  Kiss László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyugalmazott szakfőtanácsosa tartott előadást intézményünkben, a nehéz szociális helyzetben lévő csoportokról.

Elmondta diákjainknak, hogy a családi és a társadalmi környezet elsődleges meghatározója, hogy milyen gondolkodásmóddal, milyen előnyökkel és hátrányokkal, milyen mentális állapotban vághatunk neki a jövőnket építeni. Azt is bemutatta előadása során, hogy a gyakorta krízis helyzetbe kerül, hátrányos helyzetű, támogatásra szoruló családokat és a hajlék nélkül élő embereket, valamint a nélkülözésben élő gyermekek helyzetét, kilátásait s kilátástalanságát, lehetőségeit és sokszor önhibájukon kívüli tehetetlenségét milyen tényezők okozhatják. Rövidfilmek és interaktív beszélgetések színesítették illetve tették elképzelhetővé a diákok számára az elmondottakat. Megismerték diákjaink a reziliencia fogalmát, hogy életünk során rendkívül sokféle típusú és súlyosságú nehézséggel találjuk szembe magunkat, amelyek erősen igénybe veszik a megküzdési kapacitásunkat. Mégis sokan rendelkeznek olyan adottságokkal, amelyeknek köszönhetően a szélsőséges élethelyzetekben, erős stresszhatásoknak kitéve is helyt tudnak állni. Ilyen képesség – többek között – a rugalmasság, amely jelentős mértékben segíti az egyént a pszichés terhekkel való megküzdésben.

A legfontosabb mondanivalója volt az előadásnak, hogy mindig van kiút és milyen fontos szerepe van annak, hogy legyen igényünk a tanulásra, a folyamatos önképzésre, annak érdekében, hogy egész életünk során egészségesek és erősek maradjunk testben, lélekben és mentálisan is. Pozitív példaként olyan híres sztárokat, együtteseket is megismerhettünk, akiknek indulása az életbe ugyan hátránnyal kezdődött, de akaratuknak, kitartásuknak és mentális rugalmasságuknak köszönhetően sikerre vezetett. Tartalmas délelőttünk volt!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.