Heti foglalkozások 61.

Tematikus foglalkozás – “A” komponens

2019. szeptember 20.

Téma: Történelmünk

Ma a Magyar vándor című filmet kezdtük megnézni. A testvériskolába tartozó gyerekek zöme hatodik és hetedik osztályos. Más programoknak és a tananyagnak köszönhetően rengeteg információ zúdul rájuk az egészséges életmód, az Európai Unió, társadalmi felelősség témakörében, ugyanakkor kevés ismerettel rendelkeznek „saját magunkról”. A film szellemes formában mutatja végig a „zivataros évszázadokat”, melyet a magyar nemzet átélt. Így talán közelebb kerül múltunk a gyerekekhez. Folyamatos magyarázat kellett a film vetítése során, jövő héten folytatjuk a programot.

Tematikus foglalkozás – “B” komponens

2019.szeptember 20.

Téma: Történelmünk

A “B” komponens tanulóival is a film vetítése mellett döntöttem. Akárcsak az előző csoportnál, itt is már a cím megbeszélésével kellett  kezdenünk, majd lépésről lépésre elemeztük a történetet-történelmet. Lassan felvették a történet fonalát, fél óra után alig kellett megállni, megbeszélni. A jövő héten folytatjuk a vetítést, remélem ha vicces formában is, de kapnak némi áttekintést, és nem csak a mulatságos epizódok maradnak meg a fejükben.

Tantárgyi fejlesztés – természetismeret – 1. – 2. csoport

2019.09.17.

Növény préselése

  • A növények előkészítése préseléséhez. A kiemelt növényt legszélszerűbb azonnal meghatározni, mert így a virágrészek vizsgálata, az egyéb morfológiai jegyek megállapítása könnyebb, mint a megszárított, felragasztott példányon.
  • A nagyobb termetű, de még egy lapon elférő növényeket “Z” alakban meghajlítjuk, és úgy igazítjuk el, hogy jellemzőek és esztétikusak legyenek. A vastagabb növényi részeket (gyöktörzs, gumó, hagyma) hosszában kettévágjuk. Nagy, vastag virágzatokat el kell vágnunk hosszában. A virágokat úgy igazítjuk el, hogy a szirmok ne tapadjanak össze. Levél ne takarja a virágot vagy a termést és ne legyen összesodródva. A virágtakaró leveleket kisimítsuk.
  • A szárításhoz nagy mennyiségű teljesen száraz újságpapírt használhatunk, és könyvekkel préselhetünk. A szárítópapíron a növényi részek ne fedjék egymást, az esetleges gyűrődéseket kiigazítjuk. A működő prést száraz, szellős helyen kell tartani, majd 12, de legalább 24 óránként felnyitni, és az átnedvesedett papírköteget kicserélni újabb szárazakkal. A növényeket addig kell a présben tartani, míg teljesen megszáradnak.

Nyelvi foglalkozás – német – 1. csoport

2019.09.18.

A foglalkozáson az őszi témakört folytattuk. A múlt órán megismert szavakkal dolgoztunk tovább, miután azokat átismételtük. Többféle módszert alkalmaztam az ismétlésre. A szavakat németül körülírva kellett kulcsszavakból kitalálniuk. Ez ebben a csoportban már több sikert hozott, mint a kezdőknél. Alkalmaztam itt is a hosszabb szavaknál az akasztófa játék ötletét. Itt is ragaszkodtam hozzá, hogy a német ábécé betűit mondják. Miután mindegyik múlt órai szót átismételtük játékos formában, újabb szavak kerültek elő ebben a csoportban, melyek az őszhöz kapcsolódnak. Betűrejtvénnyel hívtuk őket elő. Önálló munkát kértem, és itt sem is szorult senki sem segítségre. Tanóra végére mindenkinek összeállt a szógyűjteménye. A kiejtéseket megbeszéltük és a szavak jelentését melle írtuk.

Nyelvi foglalkozás – német – 2. csoport

2019.09.18.

A foglalkozáson az őszi témakört folytattuk. A múlt órán megismert szavakkal dolgoztunk tovább, miután azokat átismételtük. Többféle módszert alkalmaztam az ismétlésre. A szavakat németül körülírva kellett kulcsszavakból kitalálniuk. Ezt több-kevesebb sikert hozott. Alkalmaztam a hosszabb szavaknál az akasztófa játék ötletét. Itt ragaszkodtam hozzá, hogy a német ábécé betűit mondják. Miután mindegyik múlt órai szót átismételtük játékos formában, újabb szavak kerültek elő, melyek az őszhöz kapcsolódnak. Betűrejtvénnyel hívtuk őket elő. Önálló munkát kértem, és nem is szorult senki sem segítségre. Tanóra végére mindenkinek összeállt a szógyűjteménye. A kiejtéseket megbeszéltük és a szavak jelentését melléírtuk.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.