Heti foglalkozások 65.

Tematikus foglalkozás – „A” komponens

  1. október 18.

Téma:  Dobó nap

Iskolánk névadójának  házassági évfordulóján minden évben vidám lakodalmi ünnepséggel emlékezünk a hős egri várkapitányról. Felesége Sulyok Sára az itteni földbirtokos Sulyok család sarja volt, s így Dobó István házassága révén Balatonszentgyörgy földesurává vált . az egész napos rendezvény rengeteg tennivalót, előkészületet kíván.  Bográcsban főzünk, szabadtéri lakodalmi ebéd után fergeteges táncot ropunk mindannyian, megmérettetünk okosságban-ügyességben. Az ehhez szükséges előkészületeket az A komponensbe tartozó gyerekekkel  végeztük.

Tematikus foglalkozás – „B” komponens

2019.október 18.

Téma: Dobó nap

A dobó napi forgatag végeztével rendet kellett tennünk az iskola udvarain, a gyakorlókertben, vissza kellett pakolni az asztalokat, padokat, főzőberendezéseket és bizony mosogatni is kellett! A remekül sikerült nap végén a B komponensbe tartozó gyerekek vitték a munka dandárját, lelkesen, pontosan, összehangoltan dolgoztak.

Tantárgyi fejlesztés – természetismeret -1. – 2. csoport

2019.10.15.

Növényi festékek szétválasztása

  • Nyers klorofill oldat készítése spenót levélből.
  • Oszlopkromatográfiás módszerrel a papírcsíkon megfigyeljük a klorofilloldat összetevőit.
  • Az legalsó folt a klorofill-A kékeszöld, a középső folt a klorofill-B sárgászöld, a legfelső folt a karotinoid sárga színű.

Magyarázat: a különböző összetevői a klorofilloldatnak, különböző mértékben kötődnek (adszorbeálódnak) a porózus szűrőpapírcsíkon. A jobban kötődő molekula rövidebb utat tesz meg.

Nyelvi foglalkozás – német – 1. – 2. csoport

haladó-félhaladó csoport

kezdő csoport

2019. 10. 17.

A foglalkozáson folytattuk a múlt órán elkezdett témakört, melyben a sporttevékenységeket tanultuk. A múlt órai kifejezések és szavak egyszerű, szóbeli átismétlése után a Learningapps oldalán található kockák közül válogattam néhányat. A diákoknak a legjobban a szókereső feladtok tetszettek. Ezekben kihívás volt, hogy új szavakat is rejtettek. Viszont korábbi németből megszerzett ismereteik alapján ki tudták találni a kifejezéseket. A keresés és jó megoldások után az újonnan előforduló szavakat megbeszéltük, lefordítottuk. A következő foglalkozásra előkészítettük a „Kannst du inline skaten?” címre hivatkozva a módbeli segédigék tanulását, a können ige bevezetésével. Szintén korábbi német tanulmányaikra építve, várhatóan ezt is könnyen el tudják majd sajátítani.

https://learningapps.org/display?v=ppmcuhbtk17

https://learningapps.org/display?v=pbrymkavk18

https://learningapps.org/display?v=pmjhu630j17

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.